Alliberament d’una tortuga marina a Formentera
Avui, divendres que ve 23 de maig, s’ha portat a terme l’alliberament públic d’Oren, una tortuga marina recuperada gràcies a la labor de la Fundació Palma Aquàrium, i que s’ha tornat al seu hàbiotat natural; la mar. L’acte s’ha celebrat a la platja de Llevant, dintre del Parc Natural de Ses Salines de Formentera.

L’alliberament ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera i consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Verónica Castelló, i la consellera del Sector Primari del Consell de Formentera, Belén Palerm, i l’equip tècnic de la Fundació Palma Aquàrium.

Història de Oren
Oren és una tortuga marina que va ser rescatada en el Port de Sant Antoni de Portmany d’Eivissa el 31 de març de 2025. La tortuga va ser trobada per Orencia, una particular que la va trobar surant prop del port i va telefonar al 112, activant així el protocol de rescat. Aquesta tortuga és l’onzena tortuga rescatada durant el 2025 i la particular la va batejar amb el nom de Oren.

La Fundació Palma Aquàrium va rebre la notificació de la troballa d’una tortuga encallada i el COFIB Eivissa va recollir a l’animal i el va traslladar a la clínica veterinària Eivivet on va rebre la primera assistència. Posteriorment, l’equip d’avaraments de la Fundació es va desplaçar a Eivissa per a traslladar-la al Centre de Recuperació que se situa al Palma Aquàrium (Mallorca).

L’animal presentava flotabilitat positiva, acumulacions d’aire i plàstic i trossos de “porexpan” en el seu sistema digestiu. En el centre, se li van aplicar els tractaments dictats pels veterinaris, fins que va expulsar els plàstics i va rebre l’alta veterinària.
Projecte OCEMIB
Aquesta acció es duu a terme en el marc del projecte de conservació i protecció d’espècies marines amenaçades, que inclou a tortugues marines, cetacis i taurons, a les illes Balears (OCEMIB). La iniciativa està recolzada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

A més, el servei és gestionat pel COFIB, que forma part del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

La conservació de les tortugues marines en la mar Balear depèn de la col·laboració entre institucions, organitzacions i ciutadans compromesos. Seguint els protocols adequats i adoptant pràctiques responsables, podem garantir un futur més segur per a aquestes espècies i per a la biodiversitat marina en el seu conjunt.