El Consell Insular de Formentera tanca l’accés superior a la platja des Caló des Mort pel greu risc d’accidents

El president del Consell Insular de Formentera i conseller de Litoral, Llorenç Córdoba, ha signat avui un decret pel qual s’ordena el tancament de l’accés superior a la platja des Caló des Mort, per la zona del penya-segat, pel greu risc d’accidents que té aquest accés i per a la seguretat dels usuaris.

Malgrat els advertiments de perill de despreniments senyalitzades per la Demarcació de Costes, la ruta de 294 metre de longitud d’accés a aquesta platja per la seva zona superior continua transitada sobre perilloses volades de marés, roca característica de l’illa de Formentera composta d’arna comprimida d’extrema fragilitat.

L’accés a la platja des Caló des Mort té una inclinació estimada d’uns 45°, amb sorra solta, amb diverses puntes d’estaques de vareta enroscada oxidada que sobresurten uns 10 centímetres. En el seu moment, aquestes varetes tenien la funció de subjectar uns llistons de pedra i ciment que els pescadors de la zona havien habilitat per facilitar l’accés a les casetes i escars. Avui dia només queden dos d’aquests graons dels 18 necessaris per a establir l’accés. També s’ha col·locat una corda a mode de barana que es troba clavada a la paret mitjançant vareta enroscada en la part central i ancorada a una estaca en la part superior.

La desaparició per desgast o trencament dels graons que en el seu moment varen instal·lar els pescadors per facilitar l’accés ha deixat unes prominents puntes de ferro oxidat, per la qual cosa qualsevol que ensopegui o rellisqui per aquest accés sofrirà, sense cap dubte, lesions greus o molt greus.

Davant l’elevat risc de despreniments i atès l’emplaçament, i tractant-se d’un penya-segat que accedeix a la cala, la sola presència de cartells que alerten dels despreniments no és una mesura de prevenció i seguretat suficient. Així doncs, la solució més immediata per evitar qualsevol accident per caiguda en la ruta d’accés passa pel tancament de l’accés superior de la platja per la zona del penya-segat, segons es desprèn d’un informe elaborat per l’àrea de Litoral.

Compartir