El Ple del Consell Insular de Formentera aprova aplicar el dictamen del Consell Consultiu sobre la durada del contracte amb l’empresa GIREF

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat, amb el vot a favor del president i l’abstenció dels grups de l’oposició, la proposta sobre la interpretació de la durada del contracte per a la redacció dels projectes, la construcció i la posada en funcionament i l’explotació d’alguna de les instal·lacions de tractament integral de residus urbans d’Eivissa i Formentera.

Segons ha assenyalat el president, Llorenç Córdoba, aquest contracte ve de l’any 2003, quan Eivissa i Formentera estaven sota el paraigua del mateix Consell. Quan es va crear el Consell de Formentera el 2007, es va subrogar a l’administració eivissenca la gestió d’aquest contracte, però amb la potestat que Formentera pogués interpretar-lo.

Després d’una disputa entre el Consell d’Eivissa i l’empresa GIREF, es va decidir portar el contracte al Consell Consultiu, qui va dictaminar que el termini per comptar la seua durada hauria de començar quan estigués finalitzada l’última instal·lació a les quals es feia referència en el text (l’any 2021), i finalitzar 25 anys després. “Des que es va iniciar aquest contracte i fins que finalitzin aquests 25 anys hauran passat gairebé 40 anys des que es va construir la primera instal·lació”, ha explicat Córdoba.

De qualsevol forma, el president del Consell ha insistit que el que cal fer des de Formentera és seguir el que ha dictaminat el Consell Consultiu i el que ha aprovat el Consell d’Eivissa, per la qual cosa no ha tingut més remei que donar el seu vot favorable a aquesta proposta “ja que si, anem en contra de la decisió del Consultiu, probablement l’única via que ens quedaria seria la legal, i seria molt difícil de defensar”.

“Hem hagut d’aprovar això, encara que no sigui del nostre gust”, ha continuat el president, que ha subratllat que la vida útil de la planta de transferència de Formentera hauria d’acabar en 2032, i acabarà en 2046 “pel que estarà 14 anys més activa, per la qual cosa s’haurà de gestionar que aquesta empresa compleixi amb el manteniment de la planta, que ja està en molt males condicions, o que en construeixi una de nova”. Alguna cosa que es demanarà tant des del Consell Insular com des del Parlament balear a través del diputat de Formentera. “Exigirem al Govern balear que s’impliqui, tant econòmicament com a l’hora de fer complir el contracte”.

També ha reconegut Córdoba que els tècnics de la casa no han pogut fer un informe econòmic prou exacte sobre el cost que tindrà aquesta durada del contracte “però hem hagut de prendre una decisió ja que hi havia fins al 17 d’agost d’enguany per a pronunciar-se”.

El Ple ha aprovat al seu torn, en aquest cas amb els vots a favor del grup Sa Unió i del president, el programa d’explotació del contracte per a 2024, que ascendirà a 1.797.836,97 euros.

Compartir