El Ple del Consell Insular de Formentera dona llum verda a nombroses subvencions amb el suport del president i el Grup Socialista

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat, amb quatre vots a favor del Grup Socialista i del president i l’abstenció de la resta de grups, les bases i la convocatòria simultània de les subvencions individuals per a persones majors de 65 anys i persones amb discapacitat residents a Formentera per a l’any 2024 per un import de 16.000 euros.

També ha aprovat, amb els quatre vots a favor del Grup Socialista i del president i l’abstenció de la resta dels grups, les bases reguladores que han de regir el procediment de concessió de la Beca de recerca de l’àrea d’Igualtat i LGTBI de la institució. El termini per a presentar les sol·licituds és de 30 dies hàbils a partir de la seva publicació en el BOIB i l’import de la beca serà de 8.000 euros. Així mateix, i amb els mateixos suports, s’ha aprovat les bases reguladores i la convocatòria simultània per a la concessió d’ajudes econòmiques a les associacions de veïns, comissions de festes, associacions culturals i esportives sense ànim de lucre per a la realització de festes en el període comprès entre novembre de 2023 i octubre de 2024.

A més, s’han aprovat les bases reguladores i la convocatòria simultània per a la concessió d’ajudes econòmiques per a la promoció de productes alimentaris locals Km0, així com les bases reguladores i la convocatòria simultània per a la concessió d’ajudes econòmiques per al desenvolupament de l’àmbit agrícola i ramader de l’illa de Formentera per a l’any 2024.

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat amb 9 vots a favor i 8 abstencions una proposta presentada pel president de la institució, Llorenç Córdoba, per a l’aprovació definitiva el projecte d’Estudi de Detall presentat de la Unitat d’Actuació SFR02, emplaçada en el nucli de Sant Ferran per a la fixació precisa de límits de qualificació definits en el PTI.

El Ple ha aprovat al seu torn una proposta presentada conjuntament pel president de la institució i el Grup Gent per Formentera per sol·licitar tant al Ministeri de l’Interior com al Ministeri de Foment una embarcació del servei marítim de la Guàrdia Civil i una llanxa d’intervenció ràpida de Salvament Marítim amb base a Formentera.

Segons indica l’exposició de motius, Formentera és una destinació turística on l’activitat nàutica concentra centenars de vaixells, tant comercials com recreatius, la qual cosa provoca un elevat trànsit especialment al Parc Natural de ses Salines. Això provoca que s’incrementi el risc d’accidents i d’incompliments de la normativa marítima i ambiental i que en la temporada estival hi hagi un gran nombre d’emergències que afrontar amb uns recursos limitats tant per part del servei de Salvament Marítim per socórrer les persones i protegir l’entorn natural, com per part del Servei Marítim de la Guàrdia Civil per controlar l’activitat nàutica.

A això cal sumar-hi vents forts, temporals marítims i fenòmens costaners, que són cada vegada més freqüents en la temporada estival i creen situacions d’autèntica emergència i perillositat per a les persones i que exigeixen d’una actuació immediata, així com la consolidació de la ruta migratòria entre Algèria i Balears, que fa que milers de migrants es juguin la vida cada any creuant el Mediterrani en pasteres.

Fa anys que el Consell va començar a reclamar acostar els mitjans de control de Salvament Marítim i del Servei Marítim de la Guàrdia Civil a l’illa de Formentera, com ja va succeir l’estiu de 2017, any en què el Servei Marítim de la Guàrdia Civil va tenir base al port de la Savina i es varen aconseguir uns efectes dissuasius importants i una resposta ràpida enfront de les emergències.

El Ple, a més, va acordar sol·licitar aquests dos serveis en els anys 2016, 2017, 2019, 2020 i 2023 i l’única resposta que va rebre va ser del Ministeri de l’Interior, al gener de 2021, en la qual es deia que s’estava valorant el desplegament d’un destacament permanent del Servei Marítim de la Guàrdia Civil amb base en el port d’Eivissa i que aquestes embarcacions també prestarien servei a Formentera, però avui dia res se sap d’aquest destacament.

Un altre punt que s’ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, és una proposta presentada pel Grup Gent per Formentera pel qual s’insta el Consell, mentre que no disposi de Junta de Govern, a publicar de manera setmanal en el seu web i en el portal de transparència tots els decrets de Presidència, a excepció dels quals dictamini el secretari per la llei de protecció de dades.

D’altra banda, el president de la institució ha donat compte al Ple de la presentació d’al·legacions al projecte de llei de derogació de la llei 2/2018, de 13 d’abril, de Memòria i Reconeixement Democràtics de les illes Balears. També s’ha adonat de la liquidació del pressupost de 2023 i de l’aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa de l’Escola de Música i Dansa.

Finalment, el ple ha hagut de ser ajornat fins a la setmana que ve ja que per debatre les següents propostes presentades d’urgència per PSOE i Sa Unió era preceptiu un informe previ del secretari.

Compartir