El president del Consell Insular de Formentera denuncia la “situació límit” que està sofrint l’illa en matèria d’immigració

El president del Consell Insular de Formentera, Lorenzo Córdoba, ha declarat després de la segona Conferència de Presidents de Balears que la menor de les Pitiüses està sofrint una pressió migratòria molt forta i que només s’està podent tirar endavant gràcies a la solidaritat de la resta de consells insulars i del Govern balear. “A Formentera no és que estiguem en una situació límit”, ha assegurat, “fa temps que hem sobrepassat el límit i estem aguantant perquè tota la gent implicada en això (funcionaris, voluntaris i cossos de seguretat) estan donant el 100%”.

Així mateix, ha recordat que “som la frontera, de les Pitiüses, som la frontera de les Balears, som la frontera d’Espanya i som la frontera d’Europa”, per la qual cosa consideren que el Govern d’Espanya hauria de prendre cartes en l’assumpte i assumir d’una vegada per sempre les seves competències, i fins i tot sol·licitar ajuda a Frontex, que en més d’una ocasió ha manifestat la seva predisposició a ajudar i només està a l’espera que el Govern espanyol el sol·liciti.

Les xifres a Formentera són molt contundents. Si durant tot l’any passat van arribar a Formentera 30 pasteres de moment, en el que va d’any i encara mancant que passin els mesos on es concentren el major nombre d’arribades d’immigrants, han arribat 95. Si en 2023 van arribar 489 immigrants, en el que va d’any ja s’ha aconseguit els 1.500, el 50% del total dels quals arriben a Balears.

Quant als menors no acompanyats que arriben en aquestes pasteres, Córdoba ha recordat que no sols cal allotjar-los, sinó que també cal donar-los uns serveis dignes i una educació, “i això requereix de mitjans humans, tècnics i econòmics” dels quals manca el Consell Insular de Formentera. “Tenim una crisi migratòria i una saturació de tots els recursos”, ha insistit. “Quan arriba una pastera ni la Guàrdia Civil ni la Policia Local poden donar servei a la resta de l’illa. Tampoc tenim centres d’acolliment temporals, per la qual cosa hem d’enviar a aquestes persones a Eivissa o a Mallorca”.

Quan el cost econòmic que ha d’afrontar el Consell Insular de Formentera per a atendre aquests menors no acompanyats, el president de la institució ha revelat que ja està a punt d’arribar al 20% del pressupost, i encara poden augmentar perquè encara queda un trimestre perquè finalitzi l’any.

Lorenzo Córdoba ha criticat al seu torn la deixadesa de funcions que està fent l’Estat en matèria d’immigració, i ha criticat que siguem l’única illa que encara no té ni servei de Salvament Marítim ni de la Guàrdia Civil de la mar. “Tampoc estan donant serveis des de l’Estat com la retirada de pasteres”, treball que està fent en aquests moments el mateix Consell. “L’Estat ni està ni se li espera”.

Compartir