El Formentera acusa el Govern d’abandonar a la seua sort menors no acompanyats i consells insulars

El president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha denunciat aquest matí, després de la reunió mantinguda a Mallorca entre representants insulars i el secretari d’Estat de Joventut i Infància, que el Govern de l’Estat “ha abandonat a la seva sort els menors no acompanyats que arriben a les illes en pastera i els consells insulars” en no aportar cap solució a la greu problemàtica que aborden les illes, especialment Formentera, amb l’arribada de migrants irregulars.

Formentera rep el 50 % de la pressió migratòria de totes les Balears, i això es tradueix també en el nombre de menors, ja que pràcticament la meitat dels que arriben a les illes ho fan a través de la pitiüsa menor. “Això, sent només l’1% de la població de les illes Balears, i el 1,6% del territori de la comunitat, és molt significatiu referent a infraestructures i al que podem fer i sense rebre els recursos que hauríem de rebre de l’Estat, que no està complint”, ha recordat el president insular.

Així mateix, ha indicat que el 2023 Formentera tenia deu menors no acompanyats tutelats, mentre que en el que va d’any ja en té vuitanta, i és molt possible que se sobrepassin els cent, depenent de com acabi aquest últim trimestre, que és històricament el més actiu en aquest sentit. “Tenim les competències de menors gràcies a una llei de 1997, però la situació ara és molt diferent de la d’aquells temps en què es varen signar les competències”, ja que aquest boom migratori s’està produint des de fa 5 anys.

Això suposa que el Consell Insular estigui desviant serveis i recursos que hauria d’estar utilitzant per a la gent de l’illa “quan el que hauria de fer-se càrrec d’aportar aquests recursos és l’Estat”.

“No se’ns pot acusar d’insolidaris. Estam complint fins i tot sense tenir recursos per a això i arribarà un moment en què no puguem complir. L’insolidari en aquest cas és el Govern de Pedro Sánchez que no està complint amb les seves obligacions i tampoc vol ajudar, i això és molt greu”, ha recalcat el president. “Si en algun moment es provoca indefensió en els menors per manca de recursos o capacitat de les administracions insulars que ens estam encarregant d’ells, serà responsabilitat de l’Estat per no posar mitjans i per no complir amb la seva part”, ha criticat. “Estam defraudats per la nul·la aportació de solucions que ha esgrimit avui el representant del Govern”.

Córdoba ha criticat al seu torn que des del Govern central s’hagi tractat de silenciar les illes que més estan sofrint l’arribada massiva de migrants, Formentera i Eivissa, després de donar per finalitzada la roda de premsa posterior a la reunió quan encara no havien pres la paraula els representants de les Pitiüses i el de Menorca, al contrari del que s’havia acordat inicialment. “Es veu que el secretari d’Estat s’ha cansat que criticassin l’actitud del Govern, ha pres la paraula i ha donat per finalitzada la roda de premsa”.

Davant les queixes dels tres presidents, han accedit al fet que continuassin atenent els mitjans “però ja havien marxat la meitat dels periodistes i des de la delegació del Govern havien desmuntat els micròfons”. “Per molt que intentin fer-nos callar en denunciar la gravetat de la situació que estam vivint a Formentera no deixarem de reivindicar el que creem just: que hem sobrepassat amb escreix la nostra capacitat d’acolliment i que necessitam ajuda urgent de l’Estat per poder fer front a la crisi migratòria que vivim i poder donar a aquests menors uns serveis dignes”.

En aquest sentit, ha recordat que aquests menors “no són només números” i no sols cal proporcionar-los allotjament, “cal donar-los el tracte digne que es mereixen, cal donar-los educació i cal aconseguir que s’integrin. No es tracta de passar-se’ls d’un lloc a un altre”.

Compartir