El president del Consell Insular de Formentera agraeix la labor realitzada pel projecte VPP4I a Formentera

El president del ConsellInsular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha donat la benvinguda als assistents a les dues jornades que acull l’illa per donar a conèixer el projecte VPP4I, un projecte finançat per la Unió Europea amb fons H2020 i l’objectiu del qual és la promoció de projectes d’innovació en matèria energètica.

Córdoba ha destacat que es tracta d’una jornada molt important per a l’illa “perquè es presentarà el resultat d’un important projecte d’eficiència energètica”. Un projecte en el qual estan implicats universitats, empreses, centres de recerca i organismes públics de tot Europa i per al qual Formentera va ser triada com a illa pilot per replicar en altres llocs del nostre continent les actuacions que aquí s’han dut a terme.

El president ha recordat que Formentera no es vol quedar enrere en matèria d’energies netes, i de fet ha assenyalat que en molts aspectes “ha estat pionera, duent a terme polítiques que afavoreixen la transició energètica per acabar com més aviat millor amb la dependència dels combustibles fòssils”.

Els responsables de les actuacions que s’han dut a terme a Formentera emmarcades en el Projecte VPP4I, han explicat amb detall en què han consistit. La primera d’elles ha estat l’ampliació de la planta fotovoltaica instal·lada en la coberta de la biblioteca, on s’ha instal·lat un sistema d’acumulació d’energia compost per una bateria de liti, tres electrolitzadors, una cèl·lula d’hidrogen i un dipòsit d’hidrogen. Amb l’excedent de les plaques solars es produeix hidrogen verd, que és convertit de nou en energia elèctrica que pot ser usada en l’edifici quan hi ha més demanda elèctrica que producció fotovoltaica.

La segona de les actuacions ha consistit en la instal·lació de 35 equips intel·ligents de mesura en edificis municipals i en edificis propietat tant de ciutadans particulars com de negocis, que han col·laborat com a voluntaris. Amb les dades obtingudes amb aquests dispositius, la resta de socis del projecte han desenvolupat diferents eines informàtiques que poden ser útils per a facilitar la transició energètica.

El projecte VPP4I va començar a la fi de 2020 i acabarà el pròxim 30 de setembre. Per al seu desenvolupament es va formar un consorci del qual formen part universitats, empreses, centres de recerca i organismes públics.

Compartir