La primera setmana d’octubre de cada any des de 2011 l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell Insular de Formentera ofereix al públic una sèrie de cinc conferències dins de les Jornades d’Estudis Locals “Joan Marí Cardona”. Com el seu nom indica, aquestes xerrades pretenen retre homenatge i recordar la figura de Don Joan, canonge arxiver, autor d’importantíssims treballs sobre la història de Formentera.
Enguany la conferència que inaugura les Jornades, titulada “Los varaderos de Formentera: un patrimonio a proteger”, la donarà el dilluns dia 7 l’arquitecta Mara Hähle, autora d’un treball d’investigació sobre els materials i disposició de les casetes varadors o escars de Formentera.
El dimarts 8, el capità de la Marina Mercant Xico Castelló Ferrer, en la conferència “Parlem de pailebots i balandres” , tractarà i mostrarà imatges d’aquest tipus d’embarcacions majors, explicarà les diferències entre uns i altres i assenyalarà quines varen tenir més relació amb l’illa de Formentera.
El dimecres 9, Raquel González Dunford, biòloga, tractarà sobre “Les varietats tradicionals de raïm a Formentera”, tema sobre el que ha fet recentment la seua tesi doctoral.
El dijous 10, l’historiador Manel Suárez Salvà, guanyador de la Beca d’Investigació del Consell Insular de Formentera de 2022, tractarà de la presó de la Savina, després convertida en campament militar, a la conferència titulada “La Colònia penitenciària de Formentera”.
Finalment, i enllaçant amb el tema del dia anterior però des d’un punt de vista arqueològic, el divendres 11 l’arqueòleg Felipe Mejías Lòpez exposarà la conferència titulada “Un plan arqueológico para la Colonia penitenciaria de Formentera”. Les conferències s’oferiran cada un dels dies assenyalats a les 19 hores a la sala de plens del Consell Insular de Formentera, venda des Brolls, 7179.