La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural aplicarà tractament aeri contra la processionària del pi en tota la superfície forestal de pineda de Formentera

El conseller Joan Simonet ha destacat que “els danys que està causant en les formacions de bosc autòcton fan necessària l’adopció d’aquesta mena d’actuacions per lluitar contra aquesta plaga”.

En total s’actuarà sobre una superfície de 2.500 ha, amb doble passada.

La Direcció General de Medi natural i Gestió Forestal, a través del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural, ha realitzat aquest dimecres una sessió informativa per a comunicar les pròximes actuacions de control de la processionària del pi a Formentera. A més del conseller Joan Simonet i el president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, a l’acte, que s’ha fet en el Consell Insular, també ha assistit la directora general de Medi natural i Gestió Forestal, Anna Torres.

Entre les mesures previstes, enguany s’aplicarà tractament aeri (mitjançant helicòpter) durant els mesos d’octubre, novembre i principis de desembre, que es destinarà a les masses forestals de pineda de tota l’illa de Formentera. Està previst actuar sobre una superfície de 2.500 ha, amb doble passada, i el cost de les actuacions serà de 555.165,14 euros per a aquest 2024. Cal recordar que l’últim any en què es va fer tractament aeri a Formentera va ser el 2021.

Durant la presentació, Simonet ha explicat que “la gran extensió de les superfícies de pineda afectades per la processionària del pi a Formentera i els danys que està causant en aquestes formacions de bosc autòcton fan necessària l’adopció d’aquesta mena d’actuacions per a lluitar contra aquesta plaga en masses contínues de pinedes a l’illa”. A més, ha recordat que el Servei de Sanitat Forestal fa un estricte control de la situació i proposa les actuacions més adequades. En aquest sentit, el conseller ha destacat que el tractament aeri no és l’única actuació que es fa: “La Conselleria també manté, dins del control integral, el control biològic de la processionària amb caixes refugi per a quiròpters a l’illa. Aquest fet és important, ja que són depredadors d’aquest insecte”.

Per la seua part el president del Consell, Lorenzo Córdoba, ha agraït que s’hagin reactivat aquestes campanyes aèries “que mai s’haurien hagut d’haver parat. A Formentera s’han comès dos errors: d’una banda, no fer els tractaments que varen dir els tècnics que calia fer i d’altra banda parar aquests tractaments aeris en 2021”.

Córdoba ha reconegut que, a hores d’ara, “serà molt complicat poder actuar contra la processionària” i que l’única cosa que es pot fer és “que hi hagi el mínim d’afecció sobre els pins i sobre l’illa de Formentera” ja que la processionària no afecta només als pins, també a les persones i als animals.

El producte fitosanitari que s’utilitzarà per al tractament aeri serà el mateix que s’ha aplicat els últims anys a Eivissa: el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un producte de tipus biològic, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot estar uns pocs dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i es pot utilitzar en agricultura ecològica.

Per part seva, Torres ha recordat que la processionària del pi es va detectar a Formentera en 2007, en 2009 es va declarar com a agent nociu i en 2016 es va declarar com a plaga. A més, la directora general de Medi natural i Gestió Forestal ha assenyalat que la processionària, a més d’afectar els ecosistemes forestals, “causa afeccions a persones i animals, especialment als gossos, ja que les erugues tenen pèls molt urticants que provoquen al·lèrgies i obstruccions a les vies respiratòries. Per tant, s’ha d’evitar el contacte i la seua manipulació”.

De la mateixa manera, també s’aplicarà el tractament terrestre des de mitjan octubre fins a mitjan desembre. Es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. El producte que s’utilitzarà és el mateix que per via aèria.

Col · locació de paranys

Aquest estiu de 2024 s’han col·locat 1.132 paranys G de feromona i amb tapa per a evitar l’entrada de fauna no diana (sargantanes), col·locació, seguiment i retirada per tota l’illa. En 2023 es van capturar 30.717 mascles de la papallona en els 1.112 paranys instal·lades, mentre que en 2022 es van capturar 15.412. A més, s’han eliminat 17.224 bosses entre gener i març de 2024 (en 2023 es van eliminar unes 8.300). Cal recalcar que enguany, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural ha lliurat al Consell Insular uns 500 paranys G per al repartiment gratuït a particulars.

Amb tot, el Servei de Sanitat Forestal ha editat un nou fullet sobre el tractament aeri 2024- 2028 a Formentera. Es pot consultar tota la informació en la pàgina web sanitatforestal.caib.es. Els controls de qualitat aplicats en els tractaments aeris a Formentera han estat objecte d’interès de la publicació especialitzada @revforesta.

Compartir