El Consell Insular de Formentera remet un escrit a l’Autoritat Portuària de Balears amb recomanacions per a la remodelació del port i les noves licitacions

El Consell Insular de Formentera ha donat entrada en el registre de l’Autoritat Portuària de Balears d’un document en el qual planteja una sèrie de recomanacions, consensuades amb tots els partits polítics de l’illa, perquè l’ens portuari les prengui en consideració a l’hora de remodelar el port i treure a licitació les marines. Aquest escrit reflecteix les prioritats i necessitats de l’illa, així com el seu compromís amb un desenvolupament equilibrat, sostenible i beneficiós per a tots els sectors implicats.

En primer lloc, des del Consell es proposa la creació de dos dàrsenes destinades a la nàutica d’esbarjo. Aquesta mesura té com a objectiu promoure una competència saludable i proporcionar beneficis tant a usuaris com a operadors.

Així mateix, se suggereix a l’APB que s’atorgui un major pes als apartats de qualitat del projecte i nivell d’inversió a l’hora d’elaborar els plecs de condicions. D’aquesta manera es reconeix la importància d’aquestes variables per garantir una infraestructura moderna i eficient.

La preservació de l’entorn natural de Formentera ha d’ocupar, a més, un lloc destacat en els criteris d’adjudicació. Un port sostenible és essencial per protegir el medi ambient i continuar atraient un turisme responsable, i més encara quan es troba dins del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera.

D’altra banda, des de l’administració insular se sol·licita que en els futurs plecs de condicions es valori positivament la integració entre port i nucli urbà, ja que no s’han d’obviar els vessants social, paisatgístic i econòmic que suposa aquesta infraestructura per a l’illa de Formentera.

Un altre dels aspectes més rellevants que s’han volgut destacar des del Consell és la creació d’amarraments per a la nàutica social. En aquest sentit, es recomana a l’Autoritat Portuària que es destini el màxim percentatge d’amarraments a la nàutica social d’embarcacions de fins a 8 metres d’eslora, amb l’objectiu de donar suport a l’accés a la mar de la comunitat local, com per exemple el club nàutic, i fomentar un accés més inclusiu a l’ús del port.

També es considera fonamental que les tarifes màximes de referència dels amarraments de fins a 8 metres, terrasses i porxades siguin accessibles tant per als usuaris particulars com per a les empreses, de manera que es garanteixi la viabilitat econòmica i la participació de la comunitat.

A més d’aquests preus assequibles, s’ha de respectar o donar drets preferents als actuals inquilins dels locals, així com als vaixells base. També ha de garantir-se que el projecte contempli àrees adequades per a la ubicació i operativitat de les empreses de xàrter d’embarcacions de fins a 8 metres d’eslora que contribueixen a l’oferta turística i econòmica de l’illa.

S’han d’habilitar espais específics per a vaixells de grans eslores, ja que són els que generen major impacte econòmic positiu en l’economia de l’illa, a més de ser un atractiu turístic en si mateix.

La construcció d’un aparcament amb una capacitat mínima equivalent a una plaça per amarrament, i una àrea per a embarcacions d’excursions són altres dels aspectes que el Consell vol prioritzar en la reforma del port.

La nova infraestructura ha de reservar amarraments i un espai d’oficina per a les operacions de la Guàrdia Civil de la Mar i Salvament Marítim, amb la finalitat de garantir la seguretat i l’operativitat en les aigües de Formentera. A més, se sol·licita que les concessions siguin de mitjà i llarg termini i que no es valori la reducció de la durada inicial de la concessió en les ofertes presentades per prioritzar l’estabilitat del projecte.

Finalment, el Consell proposa que l’oferta econòmica s’avaluï amb una fórmula parabòlica que asseguri que les empreses guanyadores puguin destinar una major part de la seua contribució econòmica a la inversió, medi ambient, model d’explotació i innovació de les infraestructures marítimes i edificis, així com a la gestió de les marines amb un model d’innovació i transparència, en lloc d’enfocar-se únicament en el cànon a pagar. Aquestes recomanacions tenen com a finalitat garantir un port que combini sostenibilitat, modernitat, accessibilitat i funcionalitat.

Compartir