El Consell Insular de Formentera convoca anualment una Beca d’investigació impulsada per l’àrea de Patrimoni Cutural dotada amb 8.500 € per projectes vinculats temàticament amb l’illa de Formentera i emmarcats en les branques d’arts, humanitats o ciències socials.
A proposta de la Comissió Avaluadora, la Beca d’enguany s’ha atorgat al projecte “D-ESCARS. Digitalización y estudio sistemático del valor marítimo cultural de los varaderos de la isla de Formentera”, presentat per un equip dirigit per Enrique Aragón Núñez i format per Verónica Walker Vadillo, Jesús Alberto Aldana Mendoza, Javier Rodríguez Pandozi y Andrea Sanz Català.
El projecte se centrarà en un element important del patrimoni marítim cultural com són els escars. En concret, es procedirà a l’estudi de l’arquitectura dels conjunts d’escars o varadors des Caló i es Torrent de s’Alga. Aquest estudi consistirà en l’aixecament planimètric tridimensional mitjançant fotogrametria, procés que donarà com a resultat un model digital de gran exactitud dels dos grups d’escars mencionats.
Paral·lelament, l’equip beneficiat amb la Beca d’Investigació de 2024 realitzarà diferents entrevistes amb la finalitat d’integrar el coneixement local relacionat amb la construcció i ús dels escars i de les embarcacions que repairen.
Finalment, en col·laboració amb persones expertes en restauració i conservació, dissenyaran una proposta especialitzada dels possibles processos de degradació del patrimoni cultural marítim que s’ha estudiat.
D’aquesta manera es podrà aprofundir en el coneixement de part del patrimoni marítim cultural de Formentera, identificar les amenaces que el posen en perill i estudiar la viabilitat d’aplicar bones pràctiques sobre aquest tipus de patrimoni implementades en altres llocs del món.
Pràcticament coincidint en el temps amb l’adjudicació de la Beca d’Investigació del Consell Insular de Formentera de 2024, s’ha entregat al Consell la memòria de la Beca de 2023. Signada per Gabriel Alomar Garau i Lluís Gené Gil, el treball és el fruit del desenvolupament del projecte titulat “Les eres de Formentera. Etnografia, geografia i cartografia”.
Els autors, a partir de fotografies aèries de diferents èpoques i del seu propi treball de camp han inventariat 312 eres, de les quals 173 es conserven i 139 han desaparegut al llarg del temps. N’han estudiat les dimensions, les característiques constructives, s’han establert tipologies i s’han estudiat les seues ubicacions en relació a l’alçada, l’orografia, les vendes en què es troben, etc.