Formentera presenta les actuacions que s’han dut a terme a l’illa en el marc del projecte VPP4I d’innovació en matèria energètica

Formentera acollirà demà dijous i el divendres dos jornades per donar a conèixer les actuacions dutes a terme a l’illa pel projecte VPP4I, un projecte finançat per la Unió Europea amb fons H2020 i l’objectiu del qual és la promoció de projectes d’innovació en matèria energètica.

Formentera ha participat com a illa pilot del projecte i ha estat l’escenari de dos actuacions. La primera d’elles ha consistit en l’ampliació de la planta fotovoltaica instal·lada en la coberta de la biblioteca, on s’ha instal·lat un sistema d’acumulació d’energia compost per una bateria de liti, tres electrolitzadors, una cèl·lula d’hidrogen i un dipòsit d’hidrogen. Amb l’excedent de les plaques solars es produeix hidrogen verd, que és convertit de nou en energia elèctrica que pot ser usada en l’edifici quan hi ha més demanda elèctrica que producció fotovoltaica.

La segona de les actuacions ha consistit en la instal·lació de 35 equips intel·ligents de mesura en edificis municipals i en edificis propietat tant de ciutadans particulars com de negocis, que han col·laborat com a voluntaris. Amb les dades obtingudes amb aquests dispositius, la resta de socis de projecte han desenvolupat diferents eines informàtiques que poden ser útils per a facilitar la transició energètica.

El projecte VPP4I va començar a la fi de 2020 i acabarà el pròxim 30 de setembre. Per al seu desenvolupament es va formar un consorci del qual formen part universitats, empreses, centres de recerca i organismes públics.

Demà, 26 de setembre, es realitzarà una presentació als mitjans de comunicació de les actuacions dutes a terme a Formentera al costat de la instal·lació d’hidrogen verd, entre la biblioteca insular i l’escoleta Sa Miranda. En ella seran presents els membres del consorci que han dissenyat la instal·lació i els desenvolupadors de les eines informàtiques.

Posteriorment, hi haurà una reunió interna del consorci i una altra amb diversos actors relacionats amb l’eficiència energètica. El dia 27, per part seva, s’ha convocat als voluntaris del projecte per a explicar-los les eines desenvolupades gràcies a la seua col·laboració.

Compartir