El Curs d’història de Formentera d’enguany consistirà en lliçons cada dimarts i dijous del mes de novembre i acabarà amb una excursió

Enguany el Curs d’història de Formentera es titula “Els ingredients de la història de Formentera” i consistirà en sis conferències i una excursió. El curs té la intenció d’explicar de la manera més planera possible com s’obtenen les dades bàsiques amb què s’escriu la història de Formentera. Les sessions es faran cada dimarts i dijous del mes de novembre, de les 19.00 a les 20.30 hores, a la sala de plens del Consell Insular de Formentera (venda des Brolls, 7179). Per cloure el curs es farà una excursió el dissabte 23 de novembre. La durada total serà de 12 hores lectives.

La primera lliçó o conferència es farà el dimarts dia 5 i, amb el títol “Com fer la història de Formentera”, servirà d’introducció a tot el curs, de manera que tractarà els diferents temes que es desenvoluparan a les sessions següents. Anirà a càrrec d’Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en Història i tècnic de Patrimoni del Consell Insular de Formentera.

El dijous dia 7, l’arqueòloga Andrea Torres Ferrer se centrarà a explicar la manera com l’arqueologia proporciona informació per a la història en la conferència “L’arqueologia: obtenir coneixement de la matèria”.

El dimarts dia 12, sempre a les 19 hores, el també arqueòleg Sergi Moreno Torres explicarà que l’anàlisi històrica i arqueològica del paisatge actual permet extreure informació de com era el paisatge en els temps passats en la lliçó “L’estudi del paisatge actual per conèixer el paisatge antic”.

El dijous següent, dia 14, l’antropòloga forense, la doctora Almudena García-Rubio Ruiz, exposarà en la conferència titulada “L’arqueologia de la mort” que les restes humanes contenen molta informació sobre com eren i què feien aquelles persones en vida i sobre com era la seua societat.

El dimarts dia 19 de novembre, la restauradora del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, Helena Jiménez Barrero, oferirà unes interessants explicacions sobre què es fa amb les ceràmiques, metalls, ossos i altres materials arqueològics quan arriben al museu en la lliçó: “Tractament, conservació i restauració de materials arqueològics”.

El dijous de la mateixa setmana, dia 21, l’arqueòleg especialitzat en arqueologia submarina, Javier Rodríguez Pandozi, explicarà les peculiaritats de la pràctica arqueològica quan es fa davall l’aigua en la conferència “El repte de l’arqueologia subaquàtica”.

Com a clausura del curs, el dissabte dia 23 de novembre es farà, de 10 del matí i fins al migdia, una excursió a Eivissa, al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, on la seua restauradora, Helena Jiménez Barrero, mostrarà i explicarà tant les sales obertes al públic com, especialment, els magatzems i tallers de restauració del museu.

Compartir