La vicepresidenta primera del Consell Insular de Formentera, Verónica Castelló, i el conseller balear d’Educació i Universitats, Antoni Vera, han signat avui a Formentera el conveni de gratuïtat de 0 a 3. Un acte al qual han assistit el conseller de Educació, Cultura, Patrimoni i Seguretat Ciutadana del Consell, Óscar Portas, el conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, i la directora general de Primera Infància i Atenció a la Diversitat, Neus Riera. Amb aquest conveni es garanteix la gratuïtat als dos centres d’educació infantil de l’illa.
Gràcies a aquest acord, les dues escoletes de Formentera rebran 2.286.000 euros fins al 2027 i tendran garantida així la gratuïtat a totes les etapes d’educació infantil.
El conseller insular d’Educació, Óscar Portas, ha volgut agrair a Antoni Vera que hagi complit les promeses que va realitzar durant la seua visita a l’illa el mes d’agost. “Va venir, va veure les necessitats que teníem i ha tornat ara al novembre portant fets, i veurem com es traslladen aquests fets als pressupostos de la Comunitat Autònoma per a 2024 i com aquestes necessitats de l’illa de Formentera en matèria educativa es fan finalment realitat”, ha manifestat Portas.
El conseller insular ha recordat així mateix que un total d’un centenar de nens de les dues escoletes de l’illa es beneficiaran d’aquesta gratuïtat.
Per la seua part, Antoni Vera ha apuntat que el Govern balear tenia el compromís “de fer efectiva aquesta promesa electoral que portàvem en les passades eleccions autonòmiques, que era garantir la gratuïtat a totes les famílies en l’etapa de 0 a 3 anys”. En aquest sentit, ha recalcat que, encara que hi ha zones de Balears en les quals encara no ha estat possible arribar al 100% de les famílies, “a Formentera tots els alumnes que han volgut han pogut tenir la gratuïtat de 0 a 3 anys”.
Quant a les actuacions previstes en matèria educativa a Formentera, Vera ha destacat la “molt necessària” ampliació de l’IES Marc Ferrer. “El projecte estarà acabat en aquest mes de desembre, per la qual cosa les obres es podran licitar a principis de 2024”, ha indicat.
També està pendent la reforma de l’edifici més antic del CEIP Mestre Lluis Andreu i la unificació dels dos edificis “en la qual hem hagut de començar a treballar perquè no hi havia res fet, ni projecte bàsic ni avantprojecte”, per la qual cosa es començarà a treballar en el 2024 en aquest projecte “que haurà de ser una realitat en aquesta legislatura perquè ens hem trobat un edifici bastant antic que necessita una reforma integral.
Una altra de les actuacions que es duran a terme a Formentera serà dotar de zones d’ombra als patis del CEIP de Sant Ferran, ja que, encara que el centre és nou, “no es va preveure” aquesta actuació.
Finalment en el CEIP del Pilar de la Mola està prevista una ampliació per construir el servei de menjador i altres instal·lacions que necessita el centre.
A les Illes Balears s’han signat un total de 142 convenis amb els 191 centres públics i de la xarxa complementària que s’han adherit a la iniciativa. La inversió prevista fins a l’any 2027 és de 152,7 milions d’euros i la partida pressupostada per a l’any 2024 és de 51 milions d’euros.
La signatura del conveni s’ha dut a terme tot just abans que el conseller Antoni Vera i el gerent de l’IBISEC, Mateu Suñer, hagin iniciat una visita als centres del Pilar de la Mola, Sant Ferran, Mestre Lluís Andreu i l’IES Marc Ferrer. El conseller s’ha reunit amb els equips directius dels centres i han fet un seguiment de les actuacions iniciades.