Antoni Marí Calbet, durant els seus mandats al capdavant del Consell Insular d’Eivissa i Formentera, va ser un home clau per a la modernització de la nostra illa i per a la protecció i posada en valor del patrimoni històric formenterer.
Pere Palau, que va ser amic de Marí Calbet i el seu número dos en el Consell durant dues legislatures, ha ressaltat el seu gran compromís amb Formentera, que en aquells temps tenia lligat el seu destí polític a Eivissa. “Era un gran defensor de Formentera”, ha explicat Palau en més d’una ocasió, “pensava molt en l’illa perquè volia donar-li en tot moment el que es mereixia sobre la base de la doble insularitat que patia i continua patint”.
I fruit d’aquest amor de Mari Calbet per Formentera (illa que visitava assíduament) varen sorgir un bon nombre d’iniciatives, dirigides a millorar tant la vida dels formenterers com els béns històrics i culturals de l’illa.
I és que va ser Antoni Marí Calbet, com a president del Consell Insular d’Eivissa i Formentera, qui va portar el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles a l’illa, per la qual cosa d’una vegada per sempre els ciutadans de Formentera varen deixar de dependre de l’illa veïna en aquest sentit. També durant els seus mandats al capdavant de la màxima institució pitiusa, s’assoleix un salt qualitatiu referent a l’educació dels joves de l’illa, en construir amb el Govern balear l’institut Marc Ferrer, que va portar més opcions i més qualitat educativa per als adolescents de Formentera.
Un altre aspecte beneficiós per a la joventut de l’illa, principalment, va ser la construcció de la piscina insular, fita històrica ja que fins a la data només hi havia piscines privades.
Però la petjada de Marí Calbet a Formentera no sols queda en l’àmbit de les infraestructures. També va ser un referent a l’hora de protegir el patrimoni històric i cultural de l’illa. Són molts els que recorden aquella fotografia a s’Espalmador en la qual el llavors president del Consell Pitiús, juntament amb històrics polítics com María Luisa Cava de Llano o Joan Marí Tur (Botja), varen aprovar sota un tendal i en vestit de bany la primera restauració de la torre de vigilància d’aquest illot.
Antoni Mari Calbet va ser l’artífex del pla d’asfaltat de camins rurals de l’illa i dels accessos als fars, a més de ser un entusiasta promotor de diverses mesures de protecció del patrimoni cultural de l’illa.
Amb Marí Calbet s’ha perdut un polític de raça, un defensor a ultrança dels interesses de les Pitiüses enfront de Mallorca, i un formenterer de cor que sempre va lluitar perquè la germana petita no quedàs enrere. Descansi en pau.