El Consell Insular de Formentera no aplicarà restriccions d’aigua durant la temporada turística ja que està garantit el servei

El Consell Insular de Formentera no aplicarà restriccions d’aigua a l’illa aquest estiu a pesar de l’estat d’alerta per sequera en què es troba. Així ho ha assegurat avui la consellera insular de Gestió Ambiental, Verónica Castelló, durant la celebració de la primera reunió de la Junta Insular de l’Aigua de Formentera, on ha demanat a la població que “no s’alarmi perquè no aplicarem cap mena de restricció”, però si que ha avançat que “treballarem en campanyes de sensibilització” ja que “tots hem de fer algun esforç perquè estam vivint una època de sequera”.

En aquest sentit, el director general de Recursos Hídrics del Govern balear, Joan Calafat, ha assenyalat que durant la Junta Insular de l’Aigua “hem revisat la situació en la qual es troben els aqüífers i de com s’aplicarà el Pla contra la sequera. Formentera té unes característiques diferents a altres illes i, per tant, necessita que fem un tractament especial de les dades”. Així mateix, ha explicat que en la menor de les Pitiüses “tenim una capacitat de producció molt superior a la demanda. Tenim una capacitat d’emmagatzematge garantida per a cinc o sis dies, per la qual cosa no estam parlant de cap mena de restricció de moment”. I és que la dessaladora de Formentera té capacitat per a produir gairebé 5.000 metres cúbics més dels que està produint de mitjana, per la qual cosa encara hi ha un ampli marge de producció, per la qual cosa no serà necessari fer restricció de l’aigua.

No obstant això, ha apuntat que aquesta falta de pluges sí que pot afectar al fet que calgui prendre algunes mesures quant a la captació d’aigües subterrànies. “Hem estat parlant de fer una campanya de control i de sensibilització, i per aquí aniran les accions que tenim pensat fer”, ha avançat el director general de Recursos Hídrics del Govern balear. I és que l’aqüífer de Formentera és molt sensible a la intrusió salina “i haurem de fer un control més exhaustiu de les extraccions” ja que “servim aigua bona, però quan torna a la depuradora té un nivell de salinitat que inhabilita la seva reutilització, i aquest és el gran objectiu a aconseguir, tancar el cicle de l’aigua i per això hem de controlar els abocaments”. Uns abocaments salins que venen derivats de osmosis, de piscines d’hidròlisis, de calcificadores “i venen de la gent que utilitza aigües del subsol, sobretot. Hem d’intentar corregir això i conscienciar la gent”. Per a això es durà a terme un projecte de monitoratge al llarg de la xarxa de clavegueram amb el qual es detectarà en quins punts va augmentant la salinitat i, d’aquesta manera, veure qui i on està fent els abocaments.

Calafat ha reconegut que “estam en una situació delicada, però pensem que tenim les infraestructures suficients per a garantir el subministrament” durant la temporada turística d’enguany. “Cal enviar un missatge de tranquil·litat a la població”, ha afegit, “ja que estem treballant i duent a terme polítiques transversals amb Agricultura per a fer una realitat la reutilització de l’aigua”, alguna cosa que s’aconseguirà amb el projecte d’ampliació de l’estació depuradora “que ja està molt avançat i que en breu es podrà adjudicar”.

Quant a inversions que començaran a executar-se ja enguany, la consellera insular de Gestió Ambiental ha destacat l’ampliació de la depuradora, la millora del dipòsit des Ca Marí i la construcció d’un segon dipòsit en aquest enclavament. Aquestes actuacions comptaran amb una inversió de 9 milions d’euros del Govern balear per a aquest any 2024, que s’ampliaran fins als 20 milions al llarg de tota la legislatura en millores de les infraestructures involucrades en el cicle de l’aigua.

Durant la reunió de la Junta Insular de l’Aigua, Joan Calafat ha fet també un repàs a “tots els projectes i totes les iniciatives que estan en marxa” i ha anunciat que s’ha acordat “impulsar un projecte sostenible per a Formentera” amb la finalitat que en aquesta legislatura “puguem definir un model de gestió totalment sostenible de tot el cicle de l’aigua”.

Compartir