El Consell Insular de Formentera recorda que la vaga d’escombraries és conseqüència de l’incompliment de l’empresa Prezero amb els seus treballadors, i no de l’administració

El Consell Insular de Formentera ha negat les acusacions abocades pel sindicat UGT en relació de la retirada puntual de bosses d’escombraries per part de personal de la institució durant aquests dies de vaga. Segons han explicat des de l’àrea de Gestió Ambiental, l’única cosa que s’ha fet és revisar els carrers per on havien de transcórrer les processons a Sant Ferran i Sant Francesc. 

Unes revisions que han propiciat el buidatge d’alguna paperera “sense intenció de desvirtuar la vaga ni cap altre acte que vulgui considerar-se en contra del dret d’aquests treballadors a reivindicar-se”, ha assenyalat la consellera de l’àrea, Verónica Castelló, que ha lamentat que el sindicat UGT els vulgui culpar d’esquirols per un fet puntual.

Així mateix, Castelló s’ha mostrat “sorpresa” per les declaracions de responsables d’UGT en les quals acusaven el Consell de no estar obert a la negociació ni a tornar a acudir al TAMIB, “òrgan al qual no se sotmet el Consell Insular de Formentera ja que la reclamació dels treballadors de rebre la seva pujada salarial competeix exclusivament a l’empresa Prezero”.

En aquest sentit, Verónica Castelló ha insistit que la vaga ve ocasionada per l’incompliment per part de l’empresa del pagament als seus treballadors de l’augment salarial previst per a aquest any 2024, segons es recull en el Conveni col·lectiu signat entre treballadors i empresa. Aquest conveni diu textualment “Any 2024: Increment dels conceptes retributius del 4,50%. Aquest increment estarà vinculat a la materialització de la nova adjudicació de la contracta i a la revisió salarial del Consell.” 

En aquest conveni també es recull “que a la realització prèvia de la vaga pels treballadors, les parts hauran d’acudir al TAMIB (Tribunal d’Arbitratge i Conciliació de les illes Balears)”. I així va ser, les sessions en el TAMIB es van celebrar els dies 14 i 21 de març, totes dues sense arribar a acord entre els treballadors i l’empresa. A pesar que en aquestes sessions només negocien les parts implicades en el Conveni (empresa i treballadors), en tractar-se d’un servei públic essencial el Consell Insular de Formentera hi va participat, preocupat per la situació.

Paral·lelament, des de l’anunci de la vaga i convocatòria del TAMIB, la consellera de gestió ambiental i vicepresidenta primera del Consell Insular de Formentera ha mantingut converses amb l’empresa Prezero, amb representants dels treballadors del servei de neteja i també amb la directora general de Treball i Salut Laboral del Govern de les Illes Balears per a comptar amb el seu assessorament en matèria de treball, així com per a mantenir-la al corrent de les actuacions, donada la seva competència en la matèria. És més, en el Decret de serveis mínims aprovat per la corporació que se li ha remès es demana a la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia que obri les diligències oportunes respecte a l’incompliment, per part de l’empresa, del conveni col·lectiu. “Per tot això, compartim amb les declaracions d’UGT Serveis Públics el fet que la Conselleria competent en Treball avaluï la situació de vaga ocasionada per incompliment de Conveni”, ha manifestat Castelló.

D’altra banda, respecte a les negociacions amb els treballadors del servei de residus, cal destacar que la consellera del ram, al costat de treballadors de la institució van acudir a l’assemblea de treballadors que va tenir lloc en la Deixalleria el passat 26 de març, hores abans de l’inici de la vaga. Aquest acte de responsabilitat cap als ciutadans per les repercussions de la vaga i per empatia cap als treballadors va ser per a explicar de primera mà quina era la situació actual respecte del nou contracte. 

El dilluns 25 de març, passats els 8 mesos de transició entre contractes, es va mantenir una reunió amb l’empresa en la qual es va signar l’acta de posada en funcionament de la concessió. En ella va quedar recollit, després de les pertinents comprovacions, que l’empresa Prezero no havia disposat res del que va oferir per a guanyar el concurs i oferir millores en els serveis. En aquesta assemblea dels treballadors es va oferir als representants sindicals negociar sobre el decret de serveis mínims, proposta que no es va acceptar.

Una vegada iniciada la vaga i prèvia a la compareixença judicial del passat dimecres, els serveis jurídics del Consell Insular de Formentera van rebre una proposta de negociació del Decret que van valorar in situ juntament amb un representant sindical d’UGT, la consellera i el responsable del contracte i que es va respondre amb una contraproposta que havia de ser analitzada en l’assemblea de treballadors de l’empresa, de la qual no s’ha obtingut resposta, el més segur perquè una hora més tard va ser la compareixença judicial de les mesures cautelars sol·licitades pel sindicat que la jutgessa va mantenir fins a un futur pronunciament.

El Consell Insular de Formentera continua treballant perquè Prezero assumeixi les seves responsabilitats i ha agraït a la ciutadania la seva comprensió, alhora que li continua demanant responsabilitat en el dipòsit de residus en els contenidors i els seus voltants.

Compartir