La Conselleria de Mobilitat proposa dues alternatives de regulació del Formentera.eco al Consell d’Entitats, que haurà de votar quina tria el 14 de febrer

Formentera ha constituït aquesta tarda el Consell d’Entitats, la presidència executiva de la qual ha recaigut en la consellera de Joventut, Majors, Igualtat i Participació, Eva Nieto, i el president ‘nat’ serà el president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, que avui ha presidit la sessió per ser la seva constitució i per no trobar-se present Nieto. La vicepresidència es triarà entre les associacions que componen el Consell d’Entitats.

Durant la sessió, que s’ha celebrat a la sala de plens del Centre de Dia, s’han proposat les seccions sectorials del Consell d’Entitats per al mandat 2023-2027. En total seran un total de 10 seccions: la d’esports, la d’acció social, la d’educació, la de cultura, art i patrimoni, la de territori i medi ambient, la de veïns i propietaris, la d’economia i comerç, la de mobilitat, la d’igualtat i la de voluntariat. Aquesta última és una novetat aquesta legislatura.

Així mateix, la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, ha presentat al Consell d’Entitats els resultats i la valoració del Formentera.eco 2023 i ha presentat les dues opcions de limitació de vehicles que es contemplen per a aquest estiu i que sobre les quals haurà de triar el Consell d’Entitats el 14 de febrer.

La primera d’elles planteja una reducció total d’un 4% de la quota de vehicles visitants que entrin a l’illa respecte a 2023. Quant a turismes de visitants, la quota de l’any passat era de 1.880 i la proposta per a 2024 és de 1.805. Quant a motos, de 190 es vol passar a 182.

Quant a vehicles de residents a Eivissa, la proposta planteja que no es variï respecte a aquest estiu: 220 turismes i 20 motos. El mateix succeiria amb els vehicles de lloguer, es mantindrien en 2.268 turismes i 5.880 motos. La suma total ascendiria a 10.375.

La segona de les propostes planteja mantenir la mateixa quota de vehicles que en 2023, per la qual cosa la suma total seria de 10.458.

Un altre aspecte sobre el qual haurà de decidir el Consell d’Entitats és sobre les taxes que hauran de pagar els vehicles que entrin a l’illa. En aquest sentit la Conselleria de Mobilitat també ha plantejat dues propostes. La primera d’elles seria mantenir les actuals: els turismes 6 euros al dia (mínim 5 dies, 30 euros) i les motos 3 euros al dia (mínim 5 dies, 15 euros).

La segona proposta consistiria a augmentar les taxes en el període de temporada alta: els turismes abonarien al juny i setembre 6 euros al dia (mínim 5 dies, 30 euros), i al juliol i agost 9 euros al dia (mínim 5 dies, 45 euros).

Les motos abonarien al juny i setembre 3 euros al dia i al juliol i agost 4,5 euros al dia.

Com a novetat enguany, el Consell Insular de Formentera vol establir criteris d’etiqueta ambiental com a prova pilot de les zones de baixes emissions. Entre altres coses, es registrarà en l’autorització etiquetes mediambientals en els vehicles de visitants, vehicles de lloguer, vehicles de residents a Eivissa i vehicles de residents a Formentera.

Quant a la regulació de la tipologia dels vehicles de lloguer, es proposa que un percentatge de la flota de vehicles de lloguer siguin sostenibles (un 3,6% per a 2024 i un 5,1% per a 2025).

Quant a mesures de mobilitat sostenible que aplicarà el Consell, destaca la renovació de la flota de vehicles de la institució amb vehicles 0 emissions, ajudes a l’adquisició de bicicletes, la bonificació del transport públic, 24 llicències de taxis estacionals, la renovació i ampliació de la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la modificació dels horaris d’aparcament regulat, la regulació d’accés de vehicles a caló des Mort, al far de Cap de Barbaria, al carrer de Punta Prima i al carrer de Sant Maria. L’accés intel·ligent a ses Illetes i la renovació de la senyalització de les rutes verdes, a més de l’estudi d’ampliació d’aquesta xarxa.

Compartir