El Consell Insular de Formentera assumirà part de les reclamacions econòmiques de l’empresa Prezero, però no la totalitat

La Junta de Govern del Consell Insular de Formentera ha aprovat aquest migdia els informes jurídics referents a les dues reclamacions econòmiques que realitza l’empresa Prezero presentades al maig i juny de 2023, abans de posar en funcionament la nova contracta de residus.

D’una banda, es reclama una quantitat econòmica per haver estat prestant el servei de forma forçada després d’haver-se acabat l’anterior contracta des de 2020 -moment en què el Ple de la corporació va aprovar continuar el servei fins a la nova licitació- fins a la signatura del nou contracte, el juny del 2023.

“Aquesta és una partida que, des d’un principi, ja li vàrem dir a l’empresa que des del Consell per descomptat que assumiríem”, ha explicat la consellera de Gestió Ambiental, Verónica Castelló. “Ara queda que els serveis tècnics de l’àrea determinin la quantia concreta segons el que es preveu en l’informe jurídic i com hem acordat en la Junta de Govern”.

D’altra banda, hi ha la reclamació del reequilibri econòmic de la nova contracta “amb el qual ens venen a demanar uns cinc milions d’euros per a cobrir despeses a causa del retard d’un any amb què es va adjudicar la licitació, i presenten diverses partides, com són la maquinària i el combustible, interessos de préstecs i costos de prestació del nou servei entre els quals es troba una pujada salarial dels treballadors que oscil·la entre el 5 i el 4% segons l’any”, ha assenyalat Castelló. “El cost del personal es deriva de la signatura d’un conveni entre l’empresa Prezero amb els treballadors, ja que aquest estava caducat des d’agost de 2022, i des de l’empresa s’assegura que el varen signar forçats per l’anterior equip de Govern enfront d’una possible vaga laboral dels treballadors, i que, per això es varen comprometre a assumir la pujada salarial”, a més, “en el conveni s’ha condicionat el pagament als treballadors segons el que contesti el Consell a les seues reclamacions, una altra herència rebuda de l’anterior equip de govern perquè es va produir dies abans de fer el canvi”, ha matisat.

Respecte d’aquesta reclamació, s’ha disgregat cadascun dels costos i s’han proposat les solucions jurídiques per assumir aquests costos. Pel que fa als costos de maquinària i els interessos dels préstecs, s’acorda indemnitzar aquest cost segons els càlculs tècnics. Quant als costos de personal i costos de gasoil, entre altres, es proposa aplicar la fórmula de revisió de preus prevista en plecs. Quant als costos de lloguer de maquinària per prestar al servei, es desestimen, ja que en els plecs que regeixen el contracte es considera que són a risc i perill de la nova contractista, que s’obliga a prestar el servei. Quant al cost de personal, la Consellera ha puntualitzat que “després de vuit mesos de contínues reunions i converses amb l’empresa Prezero i amb els representants sindicals i dels treballadors amb els quals ens hem reunit, ja els hem avançat que assumirem una part del cost laboral, però sempre conforme el que conclouen els informes”, ha conclòs.

Compartir