El Consell Insular de Formentera demana als ciutadans un major grau de civisme durant aquests dies de vaga d’escombraries

La magistrada que porta el cas de la vaga d’escombraries de Formentera ha decidit mantenir la decisió cautelar sobre els serveis mínims que sol·licitaven els treballadors de l’empresa Prezero, per la qual cosa hauran de prestar la totalitat dels serveis indicats en el decret del Consell Insular de Formentera durant dos dels sis dies que durarà la vaga, així com atendre l’hospital tots els dies.

Així ho ha determinat la jutgessa després de la compareixença celebrada aquest migdia havent escoltat l’explicació del Consell sobre el decret de serveis minims que es va aprovar i al ministeri fiscal. Davant això, l’àrea de Gestió Ambiental controlarà cada dia que es compleixi l’estipulat pels tribunals.

La magistrada no ha volgut pronunciar-se sobre el fons de la qüestió fins que se celebri el judici, però si que ha reconegut que en alguns llocs d’Espanya s’havia decretat el 50 % de serveis mínims, tal com havia fet el Consell, atenent a l’indicat en el plec de condicions del concurs. Malgrat tot, ha optat per mantenir les mesures cautelars fins a un pronunciament posterior per a no desvirtuar la vaga.

Cal recordar que aquest conflicte laboral ve donat pel fet que l’empresa Prezero, adjudicatària de la contracta de recollida d’escombraries, neteja viària i de platges, de jardineria i de gestió del punt net de Formentera, ha incomplert l’acord aconseguit amb els seus treballadors sobre la pujada salarial plasmada en el conveni col·lectiu per a aquest any 2024, que no està repercutint en les nomines de cada mes des de gener, així com tampoc s’han materialitzat millores en les condicions laborals.

Des de l’àrea de Gestió Ambiental consideren que Prezero està sent irrespectuós amb el poble de Formentera, ja que fa un any van saber que havien guanyat el concurs públic realitzat pel Consell i, després de tots aquests mesos, estan incomplint els termes de l’oferta amb la qual es van fer amb la licitació: no es disposa de maquinària nova, no s’han adquirit contenidors, ni papereres noves, tampoc els dispositius electrònics perquè els treballadors puguin exercir la feina, entre altres incompliments.

Des del Consell han indicat que aquests dies, lamentablement, comportarà veure els contenidors bruts i amb escombraries al voltant, però això no pot veure’s acompanyat d’actes incívics al mobiliari urbà. Així mateix, es vol incidir en el fet que la deixalleria no estara oberta aquests dies per la vaga, només podrà estar-lo els dos dies en què els treballadors apliquin la cautelar i, per això, es demana responsabilitat ciutadana davant l’excés de dipòsit de residus voluminosos als voltants dels contenidos ja que en els últims dies s’està patint un alt incivisme en relació a això. El Consell ha sol·licitat als treballadors, a través del sindicat UGT, saber quins dies seran els que surtin a recollir, però encara no hi ha una resposta al respecte.

Compartir