L’àrea de Patrimoni del Consell Insular de Formentera presenta el llibre Can Blai. Una fortificación tardoantigua de Ebusus (Formentera, Baleares)

La sala de plens del Consell Insular de Formentera (Centre de Dia) acollirà el proper dijous, 23 de maig, a les 19,30 hores, la presentació del llibre Can Blai. Una fortificación tardoantigua de Ebusus (Formentera, Baleares), coordinat per Jordi H. Fernández Gómez i Ricardo González Villaescusa.

L’obra és el número 2 de la recentment inaugurada col·lecció de Monografies del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, té 280 pàgines a mida DIN-A4 i enquadernació en cartró. Conté imatges i planimetries a color.

Can Blai. Una fortificación tardoantigua de Ebusus (Formentera, Baleares) és la síntesi de totes les excavacions arqueològiques i estudis realitzats sobre aquest important monument formenterer d’època romana. La primera intervenció es va dur a terme entre 1979 i 1980 i les feines es reprengueren entre 2013 i 2016.

El llibre conclou que la fortificació es va edificar al començament del segle IV de la nostra era per defensar Formentera i com a esperó avançat de protecció de la ciutat d’Ebusus. Els autors relacionen aquesta voluntat de fortificar Formentera amb la guerra civil que enfrontà l’emperador Constantí amb l’usurpador Maxenci i que acabà el 312 amb la victòria del primer.

La bibliografia sobre la història de Formentera pot comptar des d’ara amb aquesta obra important, que descriu detalladament les tasques arqueològiques de què ha estat objecte el castellum i el marc històric en què aquest monument s’ha de contextualitzar per entendre’l en tota la seua importància.

Jordi H. Fernández Gómez és doctor en arqueologia i ha estat director del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera des de 1974 fins a 2014, mentre que Ricardo González Villaescusa és doctor en arqueologia, catedràtic de la Université París-Nanterre.

Compartir