Presentació del projecte artístic “Terra negada”, un diàleg intergeneracional per explorar la relació entre el passat i el present

L’associació cultural Trampolí Mecànic presenta, en col·laboració amb el Consell Insular de Formentera, l’associació cultural Sa Casa, Ràdio Illa, i el patrocini d’Astbury Formentera i de Can Teuet, el projecte social artístic “Terra negada”, que es realitzarà amb els alumnes de l’IES Marc Ferrer.

El projecte està concebut per l’artista René Francisco, dins el seu treball social, en col·laboració amb la cineasta Vanessa Batista, i els comissaris i agents culturals, Patricia Kasaeva i Manolo Oya.

La presentació tendrà lloc els dies 24 i 25 de maig de 2024. El primer dia René Francisco farà, a les 11.30h, una xerrada a la Sala de Plens del Centre de Dia a un grup d’alumnes, del qual sortiran els participants als tallers del projecte, que seran impartits l’octubre de 2024. El segon dia hi haurà una trobada informal amb l’equip del projecte al restaurant Sa Panxa, també a les 11.30h, en què s’oferirà la possibilitat d’aproximar-se amb més profunditat al treball social de René Francisco a través de projeccions i conversacions. Lesactivitats seran obertes al públic en general.

“Terra negada” proposa una reflexió profunda sobre la percepció de l’espai i del temps entre generacions. A través de la creació d’un documental col·laboratiu, els estudiants tendran l’oportunitat d’explorar la relació entre el passat i el present, així com la connexió amb el seu entorn geogràfic. Aquest enfocament pedagògic permet als joves qüestionar i comprendre les dinàmiques familiars i socials que han modelat la seua realitat actual.

La metodologia del taller fomenta el diàleg intergeneracional, i convida els participants a entrevistar els seus pares, familiars i amics. Aquestes conversacions, centrades en situacions crítiques del present, no només cerquen generar un intercanvi de perspectives, sinó també oferir un espai per a la reflexió personal i col·lectiva. En filmar aquests testimonis, els alumnes es converteixen en narradors actius de la seua propia història i la de la seua comunitat.

El procés de filmació és en si mateix un exercici d’introspecció i anàlisi crítica. Els estudiants aprendran tècniques documentals que els permetran capturar l’essència de les històries personals, mentre desenvolupen habilitats en la narrativa visual. La selecció dels moments a filmar, la composició d’imatges i l’edició final del material seran passes crucials en la construcció del relat col·lectiu.

El resultat final —una pel·lícula composta per la compilació de tots els testimonis—, promet ser una obra rica en matisos i perspectives. Aquest documental no servirà només com un registre de les inquietuds i esperances d’una generació, sinó també com un pont entre el passat i el futur. La presentació de la pel·lícula serà un moment significatiu, en què la comunitat de Formentera podrà veure’s reflectida i, possiblement, inspirada a continuar aquestes converses essencials.

“Terra negada”, que neix amb aquest anunci vocatiu, és una invitació a la reflexió, a l’aprenentatge i al creixement col·lectiu amb vistes a desenvolupar un taller. Interpel·lant els seus predecessors a

través de la lent de la càmera, els estudiants descobriran íntimament noves formes de veure i entendre el present, i com aquest s’entrellaça amb les generacions que els varen precedir. És una oportunitat perquè els joves a través del llenguatge cinematogràfic s’afirmin com a agents de canvi i com a guardians de la seua pròpia narrativa històrica en el context on han crescut.

Compartir