La nova base del SAMU 061 a Formentera ja està operativa

La nova base operacional del Servei d’Atenció Mèdica d’Urgències (SAMU 061) a Formentera, ubicada en un solar devora l’Hospital, ja està operativa. Avui la consellera de Salut, Manuela Garcia, ha visitat les noves instal·lacions acompanyada del president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba; del director general del Servei de Salut, Javier Ureña; del gerent del SAMU 061, Eloy Villalba i del gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Enrique Garcerán. El president del Consell Insular de Formentera ha recordat que aquesta base del 061 «era una demanda del poble de Formentera, així com de professionals i sindicats sanitaris i de totes les forces polítiques de l’illa» i, al final, «amb l’esforç de tots ha estat possible».

Córdoba ha assenyalat al seu torn que, abans de tenir aquesta base i els professionals que componen la seua plantilla, «només teníem aquest servei reforçat a l’estiu i la resta de l’any ens quedàvem sense», i fins i tot a l’estiu «el 061 s’havia de reforçar amb personal sanitari de l’Hospital de Formentera, fet que provocava sobrecàrrega de treball als professionals i uns serveis hospitalaris que, a vegades, s’havien de retardar o fins i tot suspendre’s».

Finalment, el president insular ha assegurat que la inauguració de la base del 061 a Formentera «és un exercici de justícia cap als residents i visitants d’aquesta illa».

La base té una superfície de 890 m 2 dividits en dos plantes connectades internament, una planta baixa de 605 m 2 on es troben els locals de serveis generals, accés, recepció, sala de descans i sala administrativa, i un aparcament per a ambulàncies amb capacitat per a quatre vehicles. A la planta primera hi ha els vestidors i una zona de tretze dormitoris.

La nova instal·lació té tres recursos de guàrdia ja en funcionament:

Una unitat de suport vital bàsic (USVB), amb dos tècnics.

Una unitat de suport vital avançat (USVA), amb un tècnic d’emergències, un infermer i un metge.

Una unitat de transport sanitari no urgent (UTSNU), amb un tècnic d’emergències.

El projecte arquitectònic ha estat dissenyat per l’equip de professionals de l’Oficina d’Arquitectura del Servei de Salut, format per Jordi Mestre, Francisco Marí i David Bravo, i ha suposat una inversió de 2.771.290,89 €. El projecte està dissenyat segons criteris passius que, per mitjà de la volumetria, orientació i el tractament de les diferents façanes, permeten aconseguir una alta eficiència energètica (qualificació A al certificat energètic). L’edifici s’ha construït amb fusta laminada encreuada (CLT), i això permet estalviar dos tones de CO₂ per cada m³ de fusta respecte al mateix volum en formigó. A més, compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques que produirà uns 40.000 kWh/any i evitarà l’emissió de 115.000 kg de CO₂ a l’any. Tota la instal·lació elèctrica és d’alta eficiència i amb sensors de presència per reduir-ne el consum.

La nova base operativa del SAMU 061 a Formentera és finançada amb Fons FEDER i forma part del Pla d’Infraestructures del Servei de Salut 2024-2027, que preveu una inversió de 435 milions d’euros en infraestructures sanitàries en els pròxims quatre anys.

Compartir